Program seçiniz
Personel Eğitim Alma Hareketliliği Sözleşmesi
1) Bu elektronik sözleşmenin tarafları KTÜ’de tam zamanlı görev yapan personel ile KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü’dür.
2) Bu elektronik sözleşme her başvuru döneminde KTÜ personeline onaylamaları için sunulur ve KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü internet sayfasında sürekli olarak yayımlanır.
3) Değişim Programları Koordinatörlüğü her başvuru dönemi öncesinde gerekirse bu sözleşmenin içeriğinde değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
4) Bu elektronik sözleşme Değişim Programları Koordinatörlüğü internet sayfasında sürekli olarak yayımlanması nedeniyle aynı zamanda Erasmus+ programına başvuru yapacak olan veya yapan tüm personele KTÜ’de Erasmus+ programının uygulanma şeklini beyan eden bir bildirim (tebliğ) niteliği taşır.
5) Değişim Programları Koordinatörlüğü, bu elektronik sözleşmeyi onaylayan personeli, sözleşme içeriğinde yer alan maddelerin tamamını okumuş ve kabul etmiş olarak değerlendirir.
6) Değişim Programları Koordinatörlüğü, Erasmus+ Personel Hareketliliği programı kapsamında sadece ön yerleştirme yapmaktadır. Asil ve yedek olmak üzere adaylar belirlenir ancak personelin listelerde asil veya yedek durumda yer almaları programdan kesin olarak faydalanma hakkı kazandıkları anlamına gelmemektedir. Ön yerleştirme sonrasında Ders Verme Hareketliliği için asil veya yedek durumda olan personelin KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü’nün anlaşmalı olduğu bir kurumla veya anlaşma sağlanması şartıyla personelin istediği başka bir kurumla kendisi e-posta göndermek suretiyle yazışarak kabul veya davet mektubu alması gerekmektedir. Kabul veya davet mektubu alınması durumu Eğitim Alma Hareketliliği için de geçerlidir ancak bu faaliyet türünde ikili anlaşma şartı aranmaz. Personel Ders Verme Hareketliliği kapsamındaki faaliyetler program kuralları gereği anlaşmalı bir kurumda gerçekleştirilmek zorundadır; Ders Verme faaliyetinde her yararlanıcı yalnızca kendi bölümünün anlaşmalı olduğu kurumlardan birinde faaliyet gerçekleştirir.
7) Asil ve yedek listedeki personele kendilerine kabul mektubu almaları için eş zamanlı olarak belli bir süre tanınır ve bu süre her başvuru döneminde Değişim Programları Koordinatörlüğü internet sayfası üzerinden duyurulur. Verilen son tarihe kadar kendisine kabul mektubu alamayan asil veya yedek personel programdan faydalanma hakkını kaybeder. Son tarihe kadar kabul mektubu alamayan asil durumdaki personelin yerine kabul mektubu almış olan yedek durumdaki personel değerlendirmeye alınır.
8) Personel Hareketliliği kapsamında kabul mektubunu Erasmus+ Koordinatörlüğüne sunmuş bir adayın kurum ve ülke değişikliği ancak mücbir sebeplere bağlı olarak mümkündür. Mücbir sebebin (sağlık ve benzeri seyahat engeli oluşturan çeşitli durumlar) belgelendirilerek Koordinatörlüğümüze ibraz edilmesi zorunludur.
9) Değişim Programları Koordinatörlüğü, kullanılamayan bütçe kalması veya ek bütçe alması durumunda bir akademik yıl içinde birden fazla başvuruya çıkabilir. Bir önceki başvuru döneminde kendisine kabul mektubu alamayan asil veya yedek durumdaki personelin hakkı bir sonraki başvuru dönemi için saklı kalmaz. İlgili personelin yeniden başvuru yapması gerekir.
10) Değişim Programları Koordinatörlüğü ön yerleştirme yaparken aşağıdaki kriterleri dikkate alır:
10.1. Daha önce programdan hiç faydalanmamış personele öncelik tanınır. (Faydalanma sayıları belirlenirken Erasmus+ KA103/131 ve Erasmus+ Konsorsiyum Personel Hareketliliği programları birlikte değerlendirilir.)
10.2. Başvuruların tamamının daha önce programdan faydalanmış personele ait olması durumunda programdan önceki yıllarda daha az sayıda faydalanmış personele öncelik tanınır.
10.3. Değerlendirme aşamasında, toplam bütçe dikkate alınır. Bütçe yeterliyse her bölüme veya fakülteye veya birime belli bir kontenjan ayrılarak dil puanına göre sıralama yapılır. Hibenin çok kısıtlı olması durumunda bölüm/birim bazlı değil, fakülte/enstitü bazlı değerlendirme yapılır. Fakülte/enstitü harici birimler ‘idari birimler’ olarak kategorize edilerek tek çatı altında değerlendirilir.
10.4. Dil puanını gösteren sertifikası olmayan veya ibraz etmeyen personel programdan faydalanamaz. Programdan faydalanabilmek için dil notunun yüzlük sisteme göre en az 50 olması gerekir. Dil sınavı sonuç belgelerinde geçerlilik süresi dikkate alınmaz.
10.5. Ulusal Ajansın belirlediği zorunlu seçim kriterlerine bağlı olarak dil notunu gösteren sertifikası olması şartıyla idari personele Eğitim Alma faaliyetinde öncelik tanınır. Bu durumdaki personelin dil notuna 10 ek puan uygulanır.
10.6. Programdan hiç faydalanmamış personelden kontenjan artması durumunda daha önce programdan faydalanmış olan personel değerlendirmeye alınabilir ancak personelin daha önce programdan kaç kez faydalanmış olduğu dikkate alınır. Bu durumda programdan daha az sayıda faydalanmış olan personele öncelik tanınır.
10.7. Katılımcı ülkelerden birinin vatandaşı olan bir personelin hareketlilik faaliyeti ile vatandaşı olduğu ülkeyi tercih etmesi durumunda, bu personele düşük öncelik verilir. Bu durumdaki personelin dil notuna 10 puan kesinti uygulanır.
10.8. Engelli personel, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla önceliklendirilir. Bu durumdaki personelin online başvuru süreci sona ermeden, durumlarını gösteren belgelerini koordinatörlüğümüze iletmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki personelin dil notuna 10 ek puan uygulanır.
10.9. Gazi personel ile şehit/gazi eşi ya da çocuğu olan personel, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla önceliklendirilir. Bu durumdaki personelin online başvuru süreci sona ermeden, durumlarını gösteren belgelerini koordinatörlüğümüze iletmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki personelin dil notuna 15 ek puan uygulanır.
10.10. Erasmus+ Konsorsiyum projesi kapsamındaki Personel Hareketliliği değerlendirme aşamasında, en az üç yıldır bölüm Erasmus+ koordinatörü olarak görev yapan öğretim üyelerinin veya elemanlarının dil puanlarına 15 ek puan uygulanır. Bu durumdaki öğretim üyelerinin veya elemanlarının ilan edilen son başvuru tarihine kadar bölüm başkanlıklarından alınmış ve bölüm koordinatörü olarak kaç yıldır görev yaptıklarını gösteren resmi belgelerini koordinatörlüğümüze iletmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde ek puan uygulaması yapılmaz.
11) Ön yerleştirme ile seçilen personelin kabul mektubu alarak gitmesinin kesinleşmesi durumunda kabul mektubu ile birlikte dil sonuç belgesini de Değişim Programları Koordinatörlüğü’ne elektronik belge sistemine yüklemek suretiyle ibraz etmesi zorunludur.
12) Her başvuru döneminde gelen başvuruların sayısı, görev yerlerine göre dağılımı ve bütçe farklı olabileceği için Değişim Programları Koordinatörlüğü ön yerleştirme süreci sona erdiğinde yukarıdaki maddelerde yer alan hangi kriterlere göre seçim yapıldığını internet sayfasından ilan eder.
13) Başvuru döneminde aynı bölüm, fakülte veya birimden ön yerleştirme şartlarını sağlayan çok fazla personel olması durumunda Değişim Programları Koordinatörlüğü ilgili bölüm, fakülte veya birimlere belli bir kontenjan belirleyerek sınırlama yapma ve bu şekilde fırsat eşitliği sağlama hakkını saklı tutar.
14) Ulusal Ajans gerekirse her akademik yılda Erasmus+ Personel Hareketliliği kapsamında personele ödenecek günlük hibe miktarlarında değişiklik yapma hakkına sahiptir.
15) Değişim Programları Koordinatörlüğü her başvuru dönemi öncesinde elindeki bütçeye göre değerlendirme yaparak personele toplam kaç gün üzerinden maddi destek sağlayacağını standart olarak belirler ve internet sayfası üzerinden duyurur. Değişim Programları Koordinatörlüğü’ne Ulusal Ajans tarafından sağlanan toplam bütçe değişiklik gösterebileceği için faaliyet gün sayısı her başvuru döneminde farklılık gösterebilir.
16) Değişim Programları Koordinatörlüğü bütçe hesabı yaptıktan sonra gerekmesi durumunda Ders Verme ve Eğitim Alma faaliyetleri için birbirinden farklı faaliyet gün sayısı belirleme hakkını saklı tutar.
17) Personel Hareketliliği kapsamında listede asil veya yedek olarak ilan edilen personele adaylığından feragat etmesi için Erasmus+ Koordinatörlüğü tarafından belli bir süre tanınır. Kabul mektubu sunarak asil listede yer almaya hak kazanan personel, feragat için tanınan sürede feragatını bildirmezse sonraki başvurularında puan kesintisi uygulanır. Personel Hareketliliği kapsamında asil olarak belirlenen veya yedekten asil listeye çıkan ancak mücbir sebep (sağlık ve benzeri seyahat engeli oluşturan çeşitli durumlar) olmaksızın tanınan süre içerisinde faaliyetini gerçekleştirmeyen adayların mevcut ve takip eden akademik yıl için açılacak başvuru dönemlerinde yapacakları başvurularında puanlarına 10 puan kesinti uygulanır. Bu kesinti zamansız feragatın gerçekleştiği akademik yıl ve onu takip eden akademik yıl boyunca uygulanır ve sonrasında geçersiz olur.
18) Erasmus+ program kuralları gereğince, personele seyahat giderleri için bilet veya faturalardaki miktarların tamamı ödenmemektedir. Avrupa Komisyonu tarafından tasarlanan Mesafe Hesaplayıcı (Distance Calculator) kullanılarak başlangıç noktası Trabzon, Türkiye kabul edilir ve bu nokta ile faaliyetin gerçekleşeceği üniversitenin bulunduğu şehir arasında km hesabı yapılır ve hesaplanan mesafenin program el kitabına göre dahil olduğu mesafe aralığı için belirlenmiş standart bir miktar ödenir. Personelin seyahat için yapmış olduğu harcamanın yukarıda belirtilen uygulamaya göre hesaplanan sabit miktarı aşması durumunda fazladan bir ödeme yapılmadığı gibi, seyahat masraflarının standart seyahat desteğinden daha düşük tutara denk geldiği durumlarda da seyahat desteğinden artan miktarın iadesi talep edilmez.
19) Her başvuru dönemi öncesinde internet sayfası üzerinden ilan edilen şartları sağlamak kaydıyla akademik personel, idari personel ve teknik personel Erasmus+ Personel Hareketliliği Programı’ndan faydalanma hakkına sahiptir.
20) Araştırma görevlileri aynı zamanda yüksek lisans veya doktora düzeyinde öğrenci oldukları için KTÜ Değişim Programları Koordinatörlüğü tarafından Öğrenci Öğrenim veya Staj Hareketliliği programlarına yönlendirilirler. Araştırma görevlileri KTÜ’de personel hareketliliği için değerlendirmeye alınmazlar. Ancak öğrenci statüsünde olmayan araştırma görevlileri Erasmus+ Personel Eğitim Alma Hareketliliği programından faydalanabilirler. Öğrenci statüsünde olmayan araştırma görevlilerinin öğrenci olmadıklarını belgelendirmeleri talep edilir.
21) Erasmus+ programına başvuru yapan personele günlük hibe ve sabit seyahat desteğinin toplamından oluşan maddi desteğin %80 oranı yurt dışına çıkmadan önce, geriye kalan miktar ise yurt dışından döndükten sonra ödenir.
22) KTÜ Erasmus+ Elektronik Belge Sistemi'nde yer alan yurt dışına çıkmadan önce hazırlanması gereken belgeler, talep edilen şekilde hazırlanmadıkça personele ilk ödeme yapılmaz.
23) Personelin yurt dışına çıkmasına en az bir hafta kala belge sürecini tamamlaması gerekmektedir. Bu şekilde ödemenin yetişebilmesi için Değişim Programları Koordinatörlüğü’ne yeteri kadar zaman tanınmış olur.
24) KTÜ Erasmus+ Elektronik Belge Sistemi'nde yer alan yurt dışından döndükten sonra hazırlanması gereken belgeler, talep edilen şekilde hazırlanmadıkça personele geriye kalan ödeme yapılmaz.
25) Ön yerleştirme ile seçilen personelin programdan kesin olarak faydalanabilmesi için KTÜ Rektörlüğü tarafından resmi görevlendirme yazısı alması gerekmektedir. Rektörlük Görevlendirme yazısı almadan personelin yurt dışına çıkması ve faaliyetini gerçekleştirmesi mümkün değildir.
26) Kabul mektubu alan personelin yurt dışına çıkmadan en az 1 ay önce görevlendirme işlemlerini başlatması gerekmektedir. Bu şekilde görevlendirme yazısının zamanında yetişmemesinden kaynaklanan mağduriyetlerin önüne geçilebilecektir.
27) Kabul mektubu alan ve görevlendirme yazısı çıkan personelin en kısa zamanda uçak biletlerini satın alması önerilmektedir. Seyahat giderleri, mesafe hesaplayıcı(distance calculator) tarafından km bazlı ve standart olarak hesaplandığı için erkenden daha ucuz bilet alınması personel için maddi anlamda avantajlı olacaktır.
28) Bu sözleşmede yazılı olan kurallar ve uygulamalar hem Erasmus+ KA103/131 Personel Hareketliliği hem de Erasmus+ Konsorsiyum Personel Hareketliliği programları için geçerlidir.
29) Bu sözleşmede yer almayan durumlar için KTÜ Erasmus+ KA1 ve Konsorsiyum Program Yönergeleri ile her yıl Ulusal Ajans tarafından yayımlanan Yükseköğretim Kurumları İçin El Kitabı esas alınır.
30) Değişim Programları Koordinatörlüğü bu elektronik sözleşmede öngörülemeyen durumlar için fırsat eşitliği ve adalet kriterlerini dikkate alarak karar verme ve uygulama yapma hakkını saklı tutar.